Aansluit- en Transportovereenkomst

Ieder bedrijf heeft een aansluiting voor elektriciteit. Deze aansluiting verbindt u met het energienetwerk. Het energienetwerk wordt onderhouden door de netbeheerder. De Aansluit- en Transportovereenkomst betreft de overeenkomst met uw netbeheerder.  

Kosten aansluiting 
Voor elke aansluiting betaalt u aansluitkosten en transportkosten aan uw netbeheerder. Om de aansluiting te onderhouden betaalt u aansluitkosten. De transportkosten betaalt u voor het transport van energie over het netwerk naar uw bedrijf. 

De Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) 
De ATO sluit u in principe af met de netbeheerder in uw regio. Maar de energieleverancier sluit namens u de overeenkomst af met de netbeheerder. Een ATO wordt afgesloten voor onbepaalde tijd. Het blijft gelden als u verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Verhuist u naar een regio met een andere netbeheerder? Dan regelt uw (nieuwe) energieleverancier weer een ATO voor u.  

Informatie in de ATO  
De ATO bevat specifieke voorwaarden, gegevens en parameters van uw aansluiting. Het is belangrijk om alle specificaties van uw aansluiting correct vast te leggen om naheffingen te voorkomen.  

Regionale of landelijke netbeheerder  
Als grootzakelijke klant (aansluiting van >110 kV) komt u een ATO overeen met de landelijke netbeheerder TenneT volgens het netbeheerdersmodel. Als ZZP of MKB komt u een ATO overeen met een regionale netbeheerder volgens het leveranciersmodel. In Nederland is er per regio slechts één netbeheerder actief. Het is dus niet mogelijk om over te stappen van netbeheerder.  

Leveranciersmodel  
Bent u ZZP of MKB? Dan ontvangt u slechts één factuur. De aansluitkosten vindt u terug op de rekening van uw energieleverancier en de transportkosten worden verwerkt in uw energietarief.  

Netbeheerdersmodel  
Bent u een grootzakelijke klant (>110 kV)? Dan ontvangt u twee facturen. De kosten voor het regionale beheer worden door de regionale netbeheerder gefactureerd. De kosten voor het landelijke beheer worden door uw energieleverancier in rekening gebracht.  

Vragen?
Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op. Wij delen onze kennis graag met u.